• 22 JAN 16

  Muizenstudie: astaxanthine bevordert insulinesensitiviteit

  Astaxanthine verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert oxidatieve stress. Ook verlaagt het de concentratie ontstekingsbevorderende cytokinen en de opslag van lichaamsvet. Dit blijkt uit een muizenstudie.
  Mannelijke albinomuizen werden verdeeld in 2 groepen en kregen maaltijden met een hoog vet- en fructosegehalte of maaltijden gebaseerd op zetmeel (controlegroep). Na 15 dagen werden de groepen opnieuw gesplitst: de muizen kregen 6 mg/kg lichaamsgewicht astaxanthine in olijfolie of alleen olijfolie. Na 60 dagen werd het bloed, spier- en vetweefsel onderzocht.
  Bij de muizen op het vet- en fructoserijke dieet verbeterde na suppletie met astaxanthine significant het lichaamsgewicht, hyperglycemie, hyperinsulinemie, concentratie tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa) en interleukine-6 (IL-6). Suppletie met astaxanthine leidde eveneens tot een significante afname van de vetzuurconcentratie en oxidatieve stress in zowel skeletspieren als het vetweefsel. Tevens verbeterde de insulinegevoeligheid van de cellen in de skeletspieren door een toename van de insulinesignalering in skeletspieren.
  In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat astaxanthine de insulinesensitiviteit van muizen verbetert door activatie van het insulinesignaal in de spiercellen, vermindering van oxidatieve stress, een verminderde vetopslag en een afname van de concentratie ontstekingsbevordende cytokinen.

  Arunkumar E, Bhuvaneswari S, Anuradha CV. An intervention study in obese mice with astaxanthin, a marine carotenoid – effects on insulin signaling and pro-inflammatory cytokines. Food Funct 2011; 3(2):120-6