Astaxanthin is erg goed voor het cholesterol

Bloed lipiden (vetten) zijn de voornaamste bestandsdelen van planten en dierlijke cellen, ze zitten dan ook in ons gehele lichaam. Vetten zijn een belangrijke brandstof. Astaxanthine heeft meer antioxidantische activiteit dan andere carotenoïden en beschermt deze vetten ook beter. Wanneer er meer astaxanthine in ons lichaam zit stijgt het HDL cholesterol (de goede cholesterol) terwijl de LDL cholesterol (de slechte cholesterol) beschermd wordt tegen oxidatie. Het oxideren van LDL cholesterol is zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Onderzoekers van de universiteit van Kuopio (Finland) hebben gericht gekeken naar de effecten van astaxanthine op de gezondheid van het cholesterol bij een groep gezonde niet-rokers. Een dubbel-blinde studie wees uit dat het toedienen van 8 mg astaxanthine in supplement vorm de vetten peroxidatie significant deed afnemen. De hoeveelheid astaxanthine in het bloed was sterk toegenomen en de oxidatie van de vetten was dramatisch gezakt.

Daarnaast trad er nog een verassend effect op, namelijk dat de hoeveelheid triglyceriden in het bloed significant was gedaald. 12 mg astaxanthine bleek een erg goeie dosering te zijn voor dit effect.