• 13 MRT 23

  Astaxanthine supplementen verminderen visuele stress door beeldschermen

  Volgens een nieuwe studie van Beijing Gingko-Group kan dagelijkse astaxanthine-suppletie de door het werk veroorzaakte visuele stress bij mensen boven de 40 verminderen. (BGG).

  Het moderne werk vereist steeds meer lange periodes van staren naar elektronische schermen, ook bekend als visual display terminals op de werkplek (VDT). Al deze schermtijd heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de ogen en veroorzaakt vermoeidheid, hyperemie, pijn en andere problemen. De situatie wordt nog verergerd door het bijna universele gebruik van smartphones.

  Volgens de bevindingen van een nieuwe dubbelblinde, placebogecontroleerde studie, gepubliceerd in het Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, kan astaxanthine-suppletie van 9 milligram per dag gedurende zes weken de gezondheid van de ogen ten goede komen door vermindering van oxidatieve stress veroorzaakt door VDT-werk.

  In vergelijking met een placebo werd astaxanthine-suppletie ook in verband gebracht met een verbetering van de gezichtsscherpte. Gezichtsscherpte wordt gedefinieerd als “het vermogen van het oog om vormen en details van objecten op een bepaalde afstand te onderscheiden”.

  “VDT-werk kan leiden tot visuele belasting,” schreven de BGG-onderzoekers uit Japan en China. “Met andere woorden, vergelijking van de gezichtsscherpte tussen het pre- en post-VDT werk op 6 weken na astaxanthine inname toonde een lagere gezichtsscherpte na VDT werk in vergelijking met dat voor VDT werk in beide groepen. Uit de bevindingen bleek echter dat astaxanthine de achteruitgang van de gezichtsscherpte in verband met VDT verhinderde.

  AstaZine

  De antioxidant is afkomstig van de microalg Haematococcus pluvialis. Het is bestudeerd om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, voordelen voor de gezondheid van de ogen, cardioprotectieve eigenschappen, modulerende activiteit van het immuunsysteem en neuroprotectieve eigenschappen.

  De nieuwe studie gebruikte BGG’s AstaZine astaxanthine, en de studie werd gefinancierd door het bedrijf.

  Shaheen Majeed, CEO van BGG Americas / Algae Health Sciences, gaf commentaar op de bevindingen van de studie: “Dit is de tweede keer dat AstaZine is gebruikt in een publicatie voor visuele gezondheid. De vorige studie gebruikte een formule die MyrtiPRO, AstaZine en luteïne bevatte. De twee studies kunnen worden aangehaald door merken of formuleerders bij de ontwikkeling van ooggezondheidsproducten. Zoals u weet, zijn oogproblemen veroorzaakt door langdurig schermgebruik een belangrijk gezondheidsprobleem voor mensen van alle leeftijden, en de trend wordt steeds jonger.”

  De details moeten worden onderzocht.

  Voor de studie werden zestig mensen tussen 20 en 64 jaar aangeworven die regelmatig beeldschermwerk deden en een hoog risico liepen op oogvermoeidheid. De vrijwilligers werden willekeurig toegewezen aan astaxanthine supplementen of een placebo gedurende zes weken en getest op gezichtsscherpte, functionele gezichtsscherpte en pupilvernauwing voor en na VDT werk aan het begin en einde van de studie.

  Uit de gegevens bleek dat astaxanthine-supplementatie gepaard ging met een beschermend effect op de gezichtsscherpte van het dominante oog na VDT-werkzaamheden bij mensen ouder dan 40 jaar, in vergelijking met de placebogroep, wat impliceert dat astaxanthine de oxidatieve stress vermindert die door dergelijke werkzaamheden wordt veroorzaakt.

  De onderzoekers speculeerden dat het potentiële werkingsmechanisme verband hield met de antioxiderende werking van de carotenoïde.

  “Van astaxanthine is bekend dat het antioxidatieve effecten heeft en de bloed-hersenbarrière passeert, wat impliceert dat het betrokken is bij het mechanisme,” schreven ze. “Dit suggereert dat de antioxiderende capaciteit van astaxanthine ROS [reactieve zuurstofsoorten] in de hersenen verminderde als gevolg van stress geïnduceerd door VDT-werk, wat resulteerde in lagere ROS in het bloed en lagere spierspanning in de oogbal.”

  De ciliaire spier is een oogspier die de vorm van de lens verandert en het oog in staat stelt scherp te stellen.

  “Presbyopie, of de geleidelijke progressie van hypermetropie [verziendheid], begint in de veertig. “Dit is te wijten aan een leeftijdsgebonden afname van de regulatie van de ciliaire spieren,” schreven de onderzoekers. “Langdurig werk dichtbij, zoals VDT-werk, vormt een aanzienlijke belasting voor de ogen” (bv. scherpstellingsvermogen). Dit zou de gunstige effecten van astaxanthine kunnen verklaren die werden waargenomen in de gestratificeerde analyse van deelnemers van 40 jaar en ouder.”

  Bron:
  Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition