• 22 JAN 16

  Groot verschil natuurlijke en synthetische astaxanthine

  In de kweekvisserij, om bijvoorbeeld zalmforel roze te kleuren, wordt synthetische astaxanthine gebruikt die uit aardolie wordt gesynthetiseerd en nauwelijks antioxidatieve werking heeft. In voedingssupplementen wordt vrijwel altijd de NATUURLIJKE astaxanthine gebruikt. Qua kleur zijn de synthetische en de natuurlijke astaxanthine hetzelfde, maar qua werking en functie in het menselijk lichaam is er een groot verschil. In een experiment bleek de natuurlijke astaxanthine 21 keer sterker dan de synthetische astaxanthine.

   

  In de natuur is het de NATUURLIJKE astaxanthine die wilde zalm en kreeften hun roze-rode kleur geven. Zij eten algen die door de natuurlijke astaxanthine rood gekleurd worden. Zo komen de vrij-levende vissen aan hun rode kleur. De natuurlijke astaxanthine die in voedingssupplementen wordt gebruikt, wordt gemaakt door de alg Haematococcus pluvialis. Dat het om natuurlijke astaxanthine gaat wordt altijd op het etiket aangegeven.

   

  In de documentaire van de Keuringsdienst van Waarde werd getoond dat zalmforel de SYNTHETISCHE astaxanthine van DSM krijgen gevoerd om de vis roze te kleuren. De biologische boer in Frankrijk voerde zijn vissen de natuurlijke astaxanthine. Er is een methode om de natuurlijke en synthetische astaxanthine van elkaar te onderscheiden.

   

  Natuurlijke astaxanthine is in de humane voeding aanwezig vanaf het moment dat de mens rozekleurig zeevoedsel eet. De hoeveelheid astaxanthine die in een capsule zit van 4 mg, wordt bijvoorbeeld ook gevonden in een portie van 100 gram Sockeye zalm. Dit is de zalm met verreweg de hoogste concentratie astaxanthine.

   

  De gekweekte zalm en zeker de zalmforel, die nu voornamelijk gegeten wordt, bevat de synthetische astaxanthine die onwerkzaam is als antioxidant.

  Boek ‘Astaxanthine, de Algen Antioxidant’