• 22 JAN 16

  Diabeten mogelijk gebaat bij astaxanthine; dierstudie

  Astaxanthine kan oxidatieve stress, ontstekingsreacties en doorbloedingsstoornissen als gevolg van diabetes verminderen. Dit blijkt uit een dierstudie.

  Ratten met diabetes kregen gedurende 12 weken voeding met 0,01% of 0,05% astaxanthine.

  Consumptie van de astaxanthinerijke voeding leidde tot een significante toename van de antioxidant in het bloedplasma.

   

  Tevens steeg de concentratie van de antioxidant glutathion (GSH), werd een vermindering van vrije radicalen gezien en werd een afname van ontstekingsbevorderende stoffen waaronder interleukine-6 en tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa) gevonden in het bloed en de nieren van de ratten.

   

  Daarnaast daalde significant de plasmaconcentratie van CRP en de zogenaamde ‘von Willebrand factor’. Dit laatste duidt op een verminderd risico van trombose. Bij suppletie met 0,05% astaxanthine werd ook een significante afname van andere biomarkers voor trombose gezien.

   

  Vervolgstudies zijn nodig om het effect van astaxanthine bij personen met diabetes te onderzoeken. Mogelijk kan suppletie met de antioxidant het risico van diabetesgerelateerde complicaties verkleinen.

  Chan KC, Pen PJ, Yin MC. Anticoagulatory and Antiinflammatory Effects of Astaxanthin in Diabetic Rats. J Food Sci 2012; 77(2):H76-80